Кинезитерапия влияние върху човешкия организъм

Кинезитерапия и влияние върху човешкия организъм, полезна информация предоставена ни от център за кинезитерапия в София

Кинезитерапия

Негативно въздействие на инактивитет може да бъде локално и общо за целият ни организъм. Имобилизацията ни в комбинация с намалена двигателна активност със сигурност ни се отразяват негативно върху структурата и функцията на двигателната ни активност. Също така имат и негативно отражение и върху функциите на останалите ни функционални системи – сърдечносъдова, дихателна, отделителна и т.н.

Кинезитерапия Промени в мускуло-скелетната система

Има тъканни промени (хипотрофия) на тъканите и в последствие и загуба на структурни компоненти. Променят се механичните свойства на тъкантие и в последствие се нарушава тъканата функция:

–     Костна тъкан – намалява опороспособността си и капацитета й на минерален резервоар

–     Мускулна тъкан – губи от контрактилната си способност

–     Съединителна тъкан – намалява еластичността си и здравината

–     Нервна тъкан – намалява чувствителността на някои обвити със съединителна тъкан рецептори.

КОСТИ

Тъкани промени: след 10–15 дневна имобилизация минералното съдържание на костта се намалява, като организма губи много калций чрез урината. Оттам намалява и костната плътност.

Промени на механичните свойства: За 12 седмици твърдостта намалява на 55-60% от нормата. Еластичното съпротивление и твърдостта намаляват и костта става по крехка, податлива към фрактури.

Промени във функцията: опорната функция на костите е намалена. Намалява устойчивостта на костите към натоварване.

МУСКУЛИ

Тъкани промени: намалява размера на мускулните фибри (загуба на миофибрили), към края на втората седмица. В дегенериралия мускул се разполага фиброзна мастна и съединителна тъкан. Мократа мускулна маса спада с около 25%, а общото тегло с 32%.

Промени на механичните свойства: увеличава се времето за генериране на контракция и релаксиране на мускула. В по-голяма степен се засягат бавните мускулни влакна (аеробните).  Намалява се контрактилна активност на мускула и спада консумацията на инсулин. Ако мускула е имобилизиран в скъсена позиция, той ще се скъси и ще се наруши еластичността му.

Промени във функцията: повишена уморяемост и намалена издръжливост, особено на постуралните мускули. Уморените мускули губят амортизиращата си и стабилизираща функция по отношение на ставите.

НЕКОНТРАКТИЛНА СЪЕДИНИТЕЛНА ТЪКАН

Тъкани промени: Съединителната тъкан става груба вместо гладка и фина. Промени на механичните свойства: намалена еластичност и пластичност, както и повишена крехкост на тъканта. 8 седмици след имобилизацията разкъсване на лигамент се постига по-ниско натоварване.

Промени във функцията: намалява устойчивостта на опън, разтегливостта и пластичността на съединителната тъкан.

ПРОМЕНИ В ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Нарушават се регулаторните механизми и дискоординация на дихателните движения. Намалява се подвижността на гръдния кош и диафрагмата. Развива се дисбаланс и повишен тонус на дихателната мускулатура. Намаляват белодробния обем и белодробната жизнена вместимост. Недостатъчна белодробна вентилация, от което се влошава тъканото дишане.  Поради кислородната недостатъчност се нарушава работоспособността на Централната нервна система и пациента усеща главоболие и отпадналост.

Може да прочетете и тази полезна публикация – Кинезитерапия при фрактури в областта на колянна става – видове счупвания

За още полезна информация, може да видите и още наши категории: